onsdag 9. mai 2012

Vær litt obs på at kryssallergi i pollensesongen!

Hvem får kryssreaksjoner?

Mange pollenallergikere opplever også at de reagerer på mat og krydder - oftest nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer. Burotallergikere kan reagere på selleri og flere typer urtekrydder. Som regel utvikles pollenallergien først, kryssreaksjonene kommer senere. Det skyldes en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker. Dette gjelder særlig bjørkepollenallergikere. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen (proteiner) ligner på proteiner i maten.
De som er hardest rammet av pollenallergi, er også de som er mest utsatte for kryssreaksjoner. Noen pollenallergikere får reaksjoner på mat bare i pollensesongen, mens andre kan ha symptomer hele året. Ifølge astma- og allergiforeningen er det individuelt hva hver enkelt reagerer på. Ikke alle pollenallergikerne har kryssreaksjoner

Er du veldig plaget holder du deg unna maten som har lignende proteiner som pollen i pollensesongen. Men hvis du spiser de kokte eller stekte tåler du som regel frukt og grønnsakene bedre:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar