Matintoleransetest

ER MATEN ÅRSAKEN TIL PROBLEMENE?



Intoleranse er ofte en årsak. Er du en av dem som sliter med kroniske helseproblemer uten å forstå hvorfor? De seinere årene er intoleranse for matvarer kommet stadig mer i fokus. Mange blir dramatisk bedre når man klarer å identifisere de matvarene som lager trøbbel. Det vanskelige med intoleranse er at reaksjonen kommer lenge etter at den problematiske maten er spist, og dermed forstår man ikke hva som var årsaken til f.eks. mageproblemene, nerveproblemene eller trettheten.

Hyppig inntak gir problemer.
Noen kan ikke forstå at man ikke tåler melk eller hvete, for det har de jo spist hver dag! Det er nettopp det som er det største problemet, for det overdrevne inntaket av enkelte matvarer er den viktigste årsaken til utvikling av intoleranse.
Hvilke matvarer er det som gir problemer? Typisk er det hvete, gluten, melk, melkeprodukter, egg, soya, sukker, gjær og tilsetningsstoffer som oftest er problematisk. Men folk kan reagere på hvilken som helst mat egentlig.

 

Hvilke symptomer gir det?

Mange ulike symptomer. Folk forbinder oftest matintoleranse med symptomer fra mage og tarm, som f.eks luft, diare eller forstoppelse. Men intoleransen vil oftest også gi symptomer fra andre deler av kroppen. For eksempel hodepine, magesmerter, kløe, muskelsmerter osv. Langvarig påvirkning av matintoleranse kan føre til økende grad av symptomer og plager. Årsaken til symptomer i hele kroppen er at intoleransen er systemisk. D.v.s. at stoffene (antigener=proteiner) man ikke tåler kommer over i blodet og her reagerer de med immunsystemet, og det dannes antigen-antistoffkomplekser. Blodet frakter disse rundt i kroppen hvor de så lager problemer.

 

HVA ER MATINTOLERANSE ?

Den sunne fordøyelsesprosessen. Når vi spiser mat kommer denne først ned i magesekken, hvor proteinene (kroppens byggestoffer) blir delvis spaltet av magesyren. Så passerer denne halvfordøyde massen videre til tynntarmen der den spaltes videre til sine minste enkeltdeler. Her vil galle fra galleblæra spalte fettet og enzymer fra bukspyttkjertelen og tarmsaft spalter resten av proteinene ned til sine minste bestanddeler (aminosyrer). Deretter suges denne fordøyde massen opp gjennom tarmen og videre inn i blodet. Blodet frakter dette videre til leveren (for ombygging) og videre rundt i kroppen til utallige formål.

Hva går galt ved intoleranse? Hvis fordøyelsesorganene ikke klarer å lage nok sekreter (magesyre, galle, bukspyttenzymer) blir ikke maten helt nedbrutt i tarmen. Hvis tarmen i tillegg er “hullete” (lekk tarm-syndromet) kan delvis spaltede proteiner (peptider=kjeder av aminosyrer) komme over i blodet. Her vil immunsystemet angripe disse fordi immunsystemet ikke aksepterer annet enn helt nedbrutt mat (f.eks aminosyrer). Immunsystemet belastes kraftig, og det er også ganske giftig å ha uspaltede proteiner susende rundt i blodet. Som følge av dette kan avgiftningskapasiteten overbelastes og de uspaltede proteinene lagres rundt i vevene med mange immunologiske reaksjoner og inflammasjoner til følge. Problemene er i gang.

Hvorfor blir tarmen lekk? Det er mange årsaker til dette, og disse har sammenheng med hverandre (dem ene årsaken fører til den andre). Dårlig kosthold, sukker, candida, antibiotika, alkohol, visse medisiner, for lavt inntak av proteiner, feil spisevaner og stress er alle involvert. De samme årsakene kan også delvis ha sammenheng med manglende magesyre, galle og bukspyttenzymer.

HVORDAN BEHANDLES INTOLERANSEN?

Unngå problematisk mat. Først og fremst må man i min. 3 måneder totalt unngå den maten som det reageres på. Dette fordi immunsystemet må avvennes fra å reagere på akkurat den maten. Dette er viktig, for hvis man spiser LITT av denne maten, så vil ikke immunsystemet glemme å reagere.

Styrke tarmfloraen og fordøyelsen. Så må tarmen repareres og bygges opp igjen.
Gjeninnføring av utelukket mat. Etter å ha unngått aktuelle matvarer i angitt tid og fulgt det øvrige behandlingsprogrammet, kan man prøve å spise utelukket mat igjen. Man prøver da med en matvare av gangen. Hvis klienten ikke får noen symptomer etter 4 dager kan neste matvare forsøkes. Hvis det ikke går bra må matvaren utelukkes i enda lengre tid. Man kan også ta en ny test for enkelt å få oversikt over den nye situasjonen.
Rotasjon av matvarer. For framtiden bør klienten i mye større grad variere matvarene som spises. Dette for å hindre at nye intoleranser oppstår.

Hvordan tester man? les her... http://www.eubiotek.net/PrickTest.htm